in Blog

Како смо почели?

ЖЕНА КОЈА ПРАВИ ПИВО

”Када сам 1983. године уписала Пољопривредни факултет у Земуну, нисам могла да претпоставим да ћу заволети, а затим четири године касније и дипломирати на тему производње пива. Убрзо након дипломирања имала сам срећу да се одмах запослим у струци и то у, ни мање ни више него у најстаријој пивари у Србији – пивари Панчево (Weifert).

Станојка Пауновић
Станојка Бека Пауновић, технолошкиња Новосадске Занатске пиваре

Само шест месеци касније сам од места приправника напредовала до позиције где сам водила цео процес производње пива. У то време смо лансирали чувено Вајферт пиво у новој модерној боци, које је и по квалитету, а и по дизајну амбалаже у то време био прави бум. Касније је пивара мењала власнике (Efes, Heineken), али смо ми и даље радили пуном паром и на тржиште избацивали многа легендарна пива (”Efes DRAFT”, ”Зајечарац”)…

За време рада у тој великој компанији користила сам све њене предности и константно сам се усавршавала. Ни не памтим све тренинге, и семинаре које сам прошла, једноставно – пиво је постала моја страст.

Као круна свега дошао је ”Master Brewer” курс у трајању од две године који сам похађала у Холандији и који је крив за моју љубав према занатском пиву.

Наиме, током трајања курса посетили смо десетине крафт пивара, и ту сам се упознала са ”крафт” филозофијом – производња по јединственим рецептима, од најквалитетнијих сировина, уз много љубави и у ограниченим количинама.
У мени се одмах јавила жеља да направим моје пиво, по мом рецепту.

Негде средином 2017 године, после готово тридесет година рада у великим компанијама, жеља ми се коначно испунила – са још два момка основала сам Новосадску Занатску пивару, покренула производњу, и за врло кратко време изашли смо на тржиште са четири врсте пива на које смо јако поносни.

Пратим реакције и кад год добијем позитивне коментаре од људи који су пробали, мојој срећи нема краја!”

Станојка Бека Пауновић,

Новосадска Занатска пивара